Ahad, 18 Oktober 2009

PENULIS SEPENUH MASA ATAU PENULIS SAMPINGAN?

Menjadi penulis sepenuh masa atau penulis sampingan? Saya yakin, pertanyaan ini pasti seringkali menerjah fikiran setiap insan yang bergelar penulis? Barangkali juga para penulis yang terlibat ada yang mengalami "gangguan fikiran" disebabkan dilema yang ditanggung ini. Maaf, saya tidak mengatakan "gangguan fikiran" dalam konteks yang negatif. saya maksudkannya dalam konteks yang positif. Lagipun, kegilaan untuk menjadi seorang penulis / pengarang dengan hasrat melahirkan sesuatu yang bernilai untuk mengangkat tamadun bangsa ini bukankah positif sifatnya?
Ah, betapa seronoknya menjadi penulis sepenuh masa, bukan? Kita dapat memanfaatkan setiap detik yang mendatangi kehidupan ini dengan berkarya. Kita boleh meluahkan segala nilai mulia yang terkandung di dalam fikiran dan hati kita untuk diketengahkan kepada masyarakat. Kita boleh menulis karya-karya kreatif berupa puisi, cerpen, novel dan skrip drama. Kita boleh menulis karya-karya nonkreatif seperti rencana pendek mahupun esei. Namun begitu, dalam masa yang sama, kita selalu berfikir-fikir adakah hasil yang kita peroleh daripada aktiviti penulisan sepenuh masa itu mampu menyara kehidupan diri dan keluarga? Secara mudahnya begini, kita melepaskan pekerjaan (kerjaya) hakiki kita selama ini yang memberikan pulangan pendapatan secara tetap setiap bulan semata-mata ingin menjadi seorang penulis / pengarang sepenuh masa itu. Dalam erti kata lain, selamat tinggal dunia kerjaya, dan selamat datang dunia penulisan sepenuh masa. Bagi seorang guru misalnya, yang diucapkan ialah: "Selamat tinggal dunia pendidikan, dan selamat datang dunia penulisan sepenuh masa!"
Bukan tidak ada penulis / pengarang di negara ini yang berbuat demikian. Pada pengamatan saya, banyak juga bilangannya yang berbuat demikian. Khabarnya, berdasarkan bacaan saya dalam majalah Dewan Sastera keluaran bulan September 2009, pengarang prolifik Nisah Haron telah mengucapkan selamat tinggal kepada dunia kepeguaman kerana ingin menumpukan sepenuh masa dalam bidang penulisan.
Saya menganggap pengarang-pengarang yang meninggalkan kerjaya mereka semata-mata untuk bergiat sepenuh masa dalam bidang penulisan merupakan insan yang berani menyahut cabaran, kental semangat dan gigih pula. Mereka sanggup beralih sumber rezeki semata-mata disebabkan mereka berani bertarung dalam bidang yang orang lain barangkali meraguinya. Mereka seharusnya diberikan pujian kerana berusaha mengerah seluruh tenaga dan daya fikir mereka bagi mengangkat bidang penulisan.
Walaupun isu ini bukanlah baharu untuk diperdebatkan, namun saya berpendapat isu ini amat menarik untuk terus dibincangan oleh kita. Sekurang-kurangnya dengan perbincangan yang penuh pemikiran yang tinggi dan terbuka dapat dijadikan panduan oleh penulis / pengarang lain yang mungkin berhasrat untuk berbuat demikian supaya berfikir semasak-masaknya dan membuat timbang tara, seterusnya mengambil keputuasan yang tepat dan betul.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan